eTečaj
MIKROBIOM I ZNANOST III

15. 12. 2022. - 15. 3. 2023.

Poštovani,
veliko nam je zadovoljstvo pozvati Vas na još jedno izdanje eTečaja pod nazivom MIKROBIOM i ZNANOST III koji počinje 15. 12. 2022. te će vam biti dostupan sljedeća tri mjeseca.

I ovog puta renomirani znanstvenici predstavit će Vam neke od tema vezanih uz mikrobiom, kako utječe na razna stanja organizma te kako su najnovija istraživanja pokazala povezanost mikrobioma i nekih bolesti.

Budući se pokazalo kako su propusna crijeva povezana s razvojem puno većih zdravstvenih problema i bolesti nego se do sada mislilo, temu kako uopće spriječiti pojavu propusnih crijeva te koji vanjski čimbenici mogu utjecati na njihovu propusnost pripremila je Marina Marušić Fojs, mag. pharm. U svom predavanju odgovara i na pitanje kako uopće postaviti dijagnozu te kako pomoći pacijentima.

Neplodnost je danas također goruća tema i problem koji pogađa oba spola te je rastuće polje interesa znanstvenika i kliničara. Magistra nutricionizma Maja Obrovac Glišić će Vam objasniti koja je uloga mikrobioma na učinkovitost metilacije te time optimizaciju plodnosti.
Mnoge autoimune bolesti su dokazano povezane s disbiozom crijeva. Alergijske bolesti kao što su alergijski rinitis, astma, alergija na hranu i atopijski dermatitis pogađaju preko 20% populacije te su i velik javnozdravstveni problem čije liječenje i dalje predstavlja izazov. U predavanju izv. prof. dr. sc. Gordana Pelčić, dr. med., pedijatar, osvrnut će se na dva potencijalna prirodna „izvora“ zdravlja, probiotike i alergene koji se danas uspjeπno koriste u medicinskoj praksi.

Mikrobom kod artritisa koji nije uzrokovan infekcijama, još jednu autoimunu bolest, dr. rer. nat. Lukas Grumet, MSc. približit će Vam kroz odgovore na pitanja koji je terapijski potencijal intervencije probioticima. Zanimljiva je povezanost reumatizma s gastrointestinalnim patologijama gdje se prolazi kroz recentne studije te se može utvrditi veliki terapijski potencijal probiotičke medicine u reumatskim bolestima.

Nadamo se da ćete predavanja koja smo pripremili za Vas naći zanimljivima i edukativnima. Hvala Vam što svojim sudjelovanjem podržavate daljnje napore Instituta AllergoSan u istraživanju i dijeljenju najnovijih medicinskih saznanja u službi zdravlja.

Srdačan pozdrav,
Bruna Gatara

Program eTečaja / popis predavanja:

 1. Dr. rer. nat. Lukas Grumet, MSc. Molekularer Biomediziner
  Mikrobiom kod artritisa koji nije uzrokovan infekcijama
 2. Izv. prof. dr. sc. Gordana Pelčić, dr. med., pedijatar
  Od dobrih bakterija i alergena do zdravlja
 3. Marina Marušić Fojs, mag.pharm
  Kako bismo mogli probioticima spriječiti pojavu propusnih crijeva?
 4. Maja Obrovac Glišić, mag.nutr.
  Veza mikrobioma i metilacije kod problema neplodnosti

Vrednovanje sudjelovanja

Ovom eTečaju dodijeljen je 1 bod, u skladu s Pravilnikom o stručnom usavršavanju Hrvatske ljekarničke komore. Povjerenstvo za medicinsku izobrazbu liječnika HLK kategoriziralo je i bodovalo ovaj eTečaj s 8 bodova.

Ukoliko niste registrirani, kreirajte vaš profil ovdje i potom izvršite prijavu ovdje.
Tek nakon prijave moći ćete pristupiti eTečaju.