Hotel Dubrovnik, Zagreb

13. ožujka 2020.

Gubimo li bitku s debljinom?

Debljina – uzroci, posljedice, prevencija i liječenje

Osnovne informacije

BODOVANJE

Konferencija će biti bodovana od strane Hrvatske liječničke komore i Hrvatske psihološke komore, sukladno pravilnicima o bodovanju.

ZAŠTO JE DEBLJINA BOLEST 21. STOLJEĆA?

Više od 60 posto odraslih Hrvata ima prekomjernu težinu, a svaka peta odrasla osoba je debela!

Smatra se da su genetika, loše prehrambene navike i sjedilački način života presudni za debljinu. Fizičko opterećenje modernog čovjeka na radnom mjestu sve je manje, a tjelesna aktivnost u slobodno vrijeme je zanemarena. Sve više sjedimo, ali sve više jedemo. Hrana je sve dostupnija zahvaljujući brojnim modernim aplikacijama pomoću kojih u dva klika obrok stiže na naš prag.

Debljina je bolest koja je nažalost povezana s nizom drugih ozbiljnih bolesti od kojih su najčešće kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2, arterijska hipertenzija, cerebrovaskularne i gastrointestinalne bolesti, degenerativne bolesti zglobova, endokrinološki poremećaji, maligni tumori itd. Gotovo da nema organskog sustava na kojem se ne pojavljuju komplikcije uzrokovane debljinom. Debljina je praktički “skrivena” bolest, zbog čega su bolesnici često uvjereni da nije riječ o bolesti koju treba liječiti, osim ako se ne pojave komplikacije, koje se razvijaju polako, postupno i “tiho”.

Na 4. konferenciji Hrvatski dan debljine u krugu vrhunskih stručnjaka govorit će se upravo o debljini kao jednom od najvećih zdravstvenih problema 21. stoljeća, a glavni cilj je iznjedriti konkretna rješenja i dobiti bitku s debljinom.

Prijavite se i saznajte kako stati na kraj debljini!

Dokumenti i prilozi